Kapërce te përmbajtja
Kreu
KreuHistoria jonëProjekteBëjeni tuajin librinBibliotekaRrjeti

Pse “të jesh shefi i vetvetes” është një koncept që nuk ekziston

Patrick Carroll
28.2.23

Edhe sipërmarrësit i nënshtrohen dikujt që është mbi ta.

Sipërmarrja është ndoshta një nga gjërat më të mira të kapitalizmit. Mund të fitosh goxha para nëse di se çfarë po bë dhe ka një liri të jashtëzakonshme kur nuk ke një punëdhënës që të thotë se çfarë të bësh. Mund të provosh mënyra të reja për të bërë gjërat, të shpikësh dhe prezantosh produktin ose thjesht të ofrosh vende të mira pune dhe shërbime të besueshme në komunitet.

Duke thënë këtë, ekziston një pikë e zakonshme për të bindur rreth sipërmarrjes që meriton njëfarë shqyrtimi, dhe kjo është ideja që “të jesh shefi i vetvetes”.

Koncepti është mjaft i thjeshtë. Në vend që t’i raportoni një menaxheri, si një sipërmarrës jeni ju shefi. Koncepti është që nuk i nënshtrohesh askujt. Ju keni kontroll të plotë mbi çdo aspekt të biznesit tuaj. Ju nuk keni shef mbi kokë. Ju jeni vetë shefi.

Vështirësia me këtë linjë mendimi mund të ilustrohet me një shembull të thjeshtë. Le të themi se keni vendosur që kompania juaj të bëjë kekë me baltë. Ndoshta ju ka pëlqyer të bëni kekë me baltë si fëmijë dhe gjithmonë keni ëndërruar ta ktheni pasionin tuaj në biznes. Shefi juaj në punën tuaj të mëparshme nuk ju lejon të bëni kekë me baltë (është e qartë se ai nuk shihte potencial). Por tani që ju jeni shefi i vetvetes, ju keni liri të plotë për ta zhvilluar biznesin tuaj ashtu siç e shihni të arsyeshme.

Apo jo?

Siç rezulton, kjo nuk është plotësisht e vërtetë. Sigurisht, mund të provoni të shisni kekë me baltë, por çfarë do të bëni nëse konsumatorët nuk duan t’i blejnë? Ju keni shpenzime për të paguar si qira, furnizime dhe paga. Pa të ardhura, këto shpenzime grumbullohen shpejt, dhe së shpejti do të detyroheni ose të kaloni në një linjë të re prodhimi ose të falimentoni.

Ja “shefi i vetvetes”.

Kush është vërtet përgjegjësi?

Historia e kekut me baltë ngre një pyetje të rëndësishme: kush është vërtet përgjegjësi këtu? Në pamje të parë, duket sikur sipërmarrësit kanë të gjithë pushtetin, se ata janë shefat. Por në realitet, siç mund ta shohim, ata janë plotësisht të përkushtuar ndaj klientëve të tyre. Siç do t’ju thonë sipërmarrësit e mirë, e gjithë puna ka të bëjë me shërbimin ndaj konsumatorëve, asgjë më shumë. Ata janë shefat e vërtetë këtu.

Ekonomisti Ludwig von Mises e shpreh këtë ide në librin e tij Veprimi njerëzor.

“Drejtimi i të gjitha çështjeve ekonomike në shoqërinë e tregut është detyrë e sipërmarrësve. Atyre u përket kontrolli i prodhimit. Ata janë në krye dhe drejtojnë anijen. Një vëzhgues sipërfaqësor do të besonte se ata janë supremë. Por nuk janë. Ata janë të detyruar t’u binden pa kushte urdhrave të kapitenit. Kapiteni është konsumatori. As sipërmarrësit, as fermerët dhe as kapitalistët nuk përcaktojnë se çfarë duhet të prodhohet. Konsumatorët e bëjnë këtë. Nëse një biznesmen nuk u bindet rreptësisht urdhrave të publikut siç i përcillen nga struktura e çmimeve të tregut, ai pëson humbje, falimenton dhe kështu hiqet nga pozicioni i tij eminent në krye. Të tjerët që ia dalin më mirë në përmbushjen e kërkesës së konsumatorëve, e zëvendësojnë atë”.

Sipërmarrësit mund të kenë shumë pushtet, por fuqia e tyre është plotësisht e kushtëzuar nga aftësia e tyre për të kënaqur konsumatorët. Nëse një sipërmarrës nuk arrin të kënaqë dëshirat e shefit të tij të vërtetë, konsumatorit, ai do të pushohet menjëherë nga puna dhe do të zëvendësohet nga dikush tjetër. Kjo është ajo që do të thotë të falimentosh.

Kështu, ndërsa sipërmarrësit shpesh konsiderohen si “mbretër” të një “perandorie” biznesi, realiteti është krejt i kundërt. “Pronarët e faktorëve materialë të prodhimit dhe sipërmarrësit janë praktikisht mandatarë ose persona të besuar të konsumatorëve”, shkruan Mises , “të emëruar në mënyrë të revokueshme nga zgjedhje që përsëriten çdo ditë”.

Kjo ide se sipërmarrësit janë praktikisht shërbëtorë dhe se konsumatorët janë ata që në fund të fundit janë shefi njihet si sovraniteti i konsumatorit . Për ta thënë troç, edhe si sipërmarrës ju jeni përsëri po punoni për dikë tjetër. Sigurisht, ka shumë hapësirë për liri krijuese. Konsumatorët nuk janë pothuajse aq kontrollues sa menaxherët. Por edhe si sipërmarrës, liria juaj ka kufij.

Siç thotë shprehja, ai që paguan gajdexhiun zgjedh këngën.

Sipërmarrja nuk ka të bëjë me ju

Këtu ka një parim të rëndësishëm për sipërmarrësit aktualë dhe aspirues, dhe shpesh ai nuk vihet re. Parimi është që sipërmarrësit që duan të jenë të suksesshëm duhet të përqendrohen në plotësimin e nevojave të konsumatorëve, jo në zhvillimin e biznesit që ata mendojnë se duan të zhvillojnë.

Për shumë njerëz, ky është një ndryshim i rëndësishëm që duhej bërë prej kohësh. Pra, shumë njerëz fillojnë me një pasion ose aftësi që kanë dhe përpiqen të gjejnë mënyra për ta shitur atë. Por kjo është krejtësisht për së mbrapshti. Ajo që duhet të bëjnë - nëse duan të jenë të suksesshëm - është të fillojnë të kërkojnë nevojat e paplotësuara në komunitetin e tyre dhe më pas të gjejnë mënyra për t’i përmbushur ato.

E gjithë ideja e “monetizimit të pasionit tuaj” është joshëse, por nuk është ajo çfarë është në të vërtetë sipërmarrja. Sipërmarrja është e përqendruar te të tjerët. Fillon me atë që konsumatorët duan të blejnë, jo me atë që ju dëshironi të shisni. Nuk është “të jesh shefi i vetes”. Bëhet fjalë për ta bërë konsumatorin shefin tuaj dhe për t’u shpërblyer në përpjesëtim me vlerën që krijoni për të .

“Në ekonominë e tregut nuk ka asnjë mjet tjetër për të fituar dhe ruajtur pasurinë”, shkruan Mises , “përveçse duke i furnizuar masat në mënyrën më të mirë dhe më të lirë me të gjitha të mirat që ata kërkojnë”. Ju mund të gjeni fusha ku pasionet dhe aftësitë tuaja mbivendosen me kërkesën e konsumatorëve, dhe kjo është e mrekullueshme. Mbështetuni tek ajo sa herë që mundeni. Por mos harroni kurrë se detyra juaj është para së gjithash ta përmbushni atë kërkesë. Një sipërmarrës i cili bëhet shumë i dashuruar me projektin e tyre të veçantë të pasionit deri në pikën ku neglizhon dëshirat e konsumatorëve, së shpejti do ta gjejnë veten të falimentuar.

Pra, po, le të festojmë sipërmarrjen, kreativitetin dhe vetë-orientimin. Por le të kujtojmë gjithashtu se sipërmarrësit e kanë një shef, konsumatorin – dhe kuptimi i sipërmarrjes është në të vërtetë të kuptosh se çfarë duan njerëzit e tjerë dhe të gjesh mënyra për t’ua dhënë atë atyre.

Ky artikull është kortezi e Patrick Carroll dhe The Foundation for Economic Education, sipas një Licence Ndërkombëtare Creative Commons Attribution 4.0. Origjinali mund të gjendet këtu.