Kapërce te përmbajtja
Kreu
KreuBloguRrjetiInformacion
Fillo leximin
ose shkarkoje falas

Lufta, paqja dhe stimujt: si e definojnë ligjet e ekonomisë jetën tonë edhe tani

Nataliya Melnyk, Bendukidze Free Market Center
5.4.22

Ne e shpjegojmë ekonominë e paqes dhe luftës me fjalë të thjeshta. Sepse njohuritë e ekonomisë do t'ju ndihmojnë ta organizoni jetën tuaj sipas qëllimeve tuaja, të kuptoni ligjet e botës moderne dhe sjelljen e njerëzve përreth jush. Do të fillojmë me stimujt dhe mënyrën se si ata ndikojnë në zgjedhje, nga blerja e orizit në një supermarket te zgjedhjet presidenciale dhe pjesëmarrja në luftë.

Stimujt në jetën e përditshme: çfarë janë ata?

Deri në mëngjesin e 24 shkurtit, zgjoheshit në mëngjes dhe shkonit në punë (ose në një dhomë tjetër nëse punonit në distancë) për të fituar para. Ne shkonim në palestër për të qenë në formë të mirë fizike (ose për të bërë xheloz ish-in tonë). Shtonim paratë e xhepit që merrnin fëmijët nëse do të merrnin nota të mira. Blinim oriz “Zhmenka” kur “Bosto” u bë shumë i shtrenjtë. Që nga 24 shkurti, disa prej nesh jetojnë në modalitetin e “mbijetesës” dhe të tjerët në modalitetin e “mbrojtjes”.

Në të gjitha këto situata, ju veproni nën ndikimin e stimujve të caktuar. Veprimet tuaja janë një reagim racional ndaj tyre.

Çfarë lidhjeje ka ekonomiksi me këtë?

Një nga parimet bazë të ekonomisë është se stimujt kanë një efekt të parashikueshëm në sjelljen njerëzore. Dhe kjo vlen për çdo aktivitet tonin.

Stimul është ajo që na motivon të sillemi.

Nëse një produkt ose shërbim bëhet më i shtrenjtë, gjasat që ju të vazhdoni ta blini atë zvogëlohen. Në të kundërt, nëse përfitimet nga një zgjedhje rriten, rriten edhe gjasat që ju ta zgjidhni atë.

Kur zgjidhni një vend për të evakuuar familjen tuaj, me shumë gjasa nuk do të merrni parasysh Lindjen ose Jugun e vendit. Duke qenë vonë për një takim, ka më pak gjasa që të gjeni kohë për të bërë kafe dhe për të parë lajmet. Por, nëse keni 15 minuta të lira, atëherë pse jo? Ka më shumë gjasa të uleni të merrni një monedhë 1 hrivnia nga trotuari sesa 10 kopijka dhe studentët do të jenë më të vëmendshëm gjatë orëve të mësimit nëse e dinë se tema do t’u bjerë në një test ose provim.

Nëse shikoni nga afër se si funksionon tregu, do të shikoni se si një set rregullash krijon kushtet në të cilat stimujt personalë motivojnë bashkëpunimin social. Duket e ndërlikuar, por në fakt, ky mekanizëm është i thjeshtë: nëpërmjet çmimeve, fitimeve dhe humbjeve, ato ndikojnë në dëshirat subjektive të njerëzve.

Nëse blerësit duan të blejnë më shumë një produkt sesa prodhuesit janë në gjendje ose dëshirojnë të shesin, çmimi së shpejti do të rritet. Me rritjen e çmimit, shitësit do të jenë më të gatshëm ta ofrojnë këtë produkt, sepse mund të fitojnë më shumë, ndërsa blerësit do të blejnë më pak. Kjo do të vazhdojë derisa oferta dhe kërkesa të arrijnë ekuilibrin dhe çmimi të stabilizohet. Në të kundërt, nëse shitësit nuk janë në gjendje të shesin produktet e tyre me çmimin aktual, ata do të duhet ta ulin çmimin. Çmimi i reduktuar do t’i inkurajojë njerëzit të blejnë më shumë, por gjithashtu do t’i dekurajojë prodhuesit në ruajtjen e vëllimeve ekzistuese të prodhimit, pasi furnizimi i produktit me një çmim të ri më të ulët është më pak fitimprurës për ta.

Si funksionon tjetërkund?

Të njëjtat rrethana i vërejmë edhe në sferën politike. Nëse gjithçka tjetër është e barabartë, votuesit do të mbështesin kandidatët politikë dhe politikat të cilat, sipas mendimit të tyre, do t’u japin atyre përfitimet më të mëdha personale me koston minimale. Prandaj është e vështirë të imagjinohet një pensionist që voton për një kandidat që premton të heqë dorë nga detyrimet e shtetit për të paguar pensionet.

Stimujt janë një pjesë e natyrës njerëzore që na motivojnë të marrim vendime të caktuara. Përkatësisht, për të arritur sjelljen e dëshiruar, është e nevojshme që të përcaktohen stimujt e duhur. Përndryshe, rezultati nuk do të jetë ai që keni menduar. Imagjinoni sikur drejtoria e një fabrike i shpërblen punonjësit për tonazhin e pllakave të xhamit të prodhuara. Si i përgjigjen ata këtij stimuli? Ata bëjnë xhama aq të trashë sa është e vështirë të shihet diçka përmes tyre. Dhe nëse shpërblimi varet nga numri i metrave katrorë - ata do të prodhonin një xham aq të hollë sa do të thyhej lehtë. Ndonjëherë, rezultati mund të jetë edhe e kundërta e qëllimit, i ashtuquajturi “efekt kobra”. Gjatë sundimit kolonial britanik në Indi, guvernatori, në përpjekje për të hequr qafe teprinë e kobrave, vendosi një shpërblim për kokën e çdo gjarpri të vrarë. Në fillim, numri i tyre u zvogëlua, derisa vendasit filluan t’i rrisnin vetë kobrat për të marrë shpërblimin. Natyrisht, kur shpërblimi u anulua, numri i kobrave u rrit.

Ose një shembull i vlefshëm nga sot: në lajme shohim raporte se pushtuesit rusë po dorëzohen kur davariten iluzionet për rolin e tyre paqeruajtës në “operacionin ushtarak”. Sipas tyre, ata nuk mund të kthehen për shkak të detashmenteve në prapavijë që i ekzekutojnë dezertorët. Përkatësisht, ka një stimul më të madh për t’u dorëzuar sesa për të luftuar. Gjë që qartazi nuk është në përputhje me planet e liderëve të tyre.

Një shembull i stimujve të duhur mund të gjendet në praktikën e qeverisë britanike në lidhjen e kontratave me kapitenët e anijeve për transportimin e të burgosurve në Australi në vitet 1860. Norma e mbijetesës së të burgosurve ishte vetëm 40% dhe thirrjet ndaj kapitenëve për ta rritur këtë shifër për arsye morale nuk funksionuan. Ekonomisti Edvin Çakvik (Edwin Chadwick) më pas këshilloi që në vend që kapitenët të paguheshin për çdo të burgosur që hipte në anije në Angli, të paguheshin për çdo të burgosur që zbarkonte në Australi. Si rezultat, kushtet e akomodimit u përmirësuan ndjeshëm dhe niveli i mbijetesës kaloi 98%.

Prandaj, merrni parasysh se mbi çfarë stimuj po veproni dhe çfarë stimujsh po krijoni për njerëzit përreth jush.

Dhe për të kuptuar më mirë se si ligjet e ekonomisë i japin formë jetës sonë të përditshme, ju rekomandojmë të lexoni libra! Le të krijojmë së bashku një “raft librash” të vogël.

Ky artikull i Nataliya Melnyk nga partneri vendor i EFI-së, Bendukidze Free Market Center, u publikua për herë të parë në Rubryka

Artikujt e fundit

Premtimi i kriptovalutave

Opionin · Kriptovaluta: shpresa e një sistemi të ri monetar

William J. Luther · 19.5.22

IPhone apo jelek antiplumb? Shikimi i kostove alternative ndihmon në marrjen e vendimeve

Opionin · Çdo gjë e ka një çmim. Çmimi është gjithmonë relativ...

Nataliya Melnyk, Bendukidze Free Market Center · 14.4.22

Analizë nga Gjeorgjia: si do të ndikohet ekonomia gjeorgjiane nga lufta në Ukrainë?

Opionin · Çmimi i luftës: pritet që ekonomia gjeorgjiane të pësojë luhatje të ndjeshme

Iniciativa për edukimin ekonomik të Gjeorgjisë · 24.3.22