Kapërce te përmbajtja
Kreu
KreuHistoria jonëProjekteBëjeni tuajin librinBibliotekaRrjeti

Për të qenë njeri i lumtur, kuptoni dobinë margjinale

Jeffrey A. Tucker
1.5.23

Të menduarit në mënyrë absolute shpesh është i gabuar. Njerëzit, duke përfshirë edhe ju, bëjnë zgjedhje rreth marzhit.

Jam në darkë dhe zonja e shtëpisë me shërben ëmbëlsirë në fund. Unë e gllabëroj atë. Pastaj zonja e shtëpisë thotë: “Dëshironi një copë tjetër?”

Unë refuzoj me mirësjellje.

Në kokën e saj, ajo po mendon “atij nuk i pëlqen ëmbëlsira ime”, por kjo është krejtësisht e gabuar. Më pëlqen ëmbëlsira e saj, veçanërisht copa e parë. Por copa e dytë ka rrëshqitur nga A në B në renditjen time të preferencës dhe “jo më ëmbëlsirë” është zhvendosur nga B në A. Unë nuk po bëj një gjykim për të gjithë stokun e mallrave, po zgjedh bazuar në vlerën time të perceptuar të njësisë rritëse. Ky është një ndryshim gjigant.

“Pra, nuk ju pëlqen ëmbëlsira ime aq sa të merrni një copë të dytë?”

Unë përgjigjem:

“Jo, absolutisht e pëlqej shumë ëmbëlsirën tuaj. Kur hëngra copën e parë, ajo ishte gjëja më e rëndësishme në botë, dhe e gllabërova. Por kur ofruat copën e dytë, unë e vlerësova si një njësi të pavarur ëmbëlsire. Mua ende më pëlqen shumë! Por ngrënia e saj është B dhe jo A në renditjen e preferencave të brendshme. Nëse opsioni për të refuzuar ëmbëlsirën nuk do të ishte i pranishëm, do ta haja me shumë kënaqësi. Ndodh që ajo që ekonomistët e quajnë dobia margjinale e copës së dytë është më e ulët se e para, shumë e ulët për të qenë një pikë veprimi për personin që kam zgjedhur.”

“E kuptoj. Juve nuk ju pëlqen ëmbëlsira ime!”

Çfarë po ndodh këtu? Zonja e shtëpisë nuk e kupton këtë ide të dobisë margjinale siç e kuptoj unë.

Një teori e re

Unë mund të kuptoj pse dy breza ekonomistësh, nga vitet 1870-1910, ishin krejtësisht të tërbuar mbi konceptin e dobisë margjinale. Kjo është një ide që mund të shpëtojë botën.

Unë kam një teori që nëse e kuptoni, do të jeni më civil. Më miqësor. Më delikat dhe më i kuptueshëm. Do të kuptoni më mirë veten dhe ata që ju rrethojnë. Ajo nënvizon kompleksitetin absolut të vendimmarrjes njerëzore dhe tregon pse qeveritë janë krejtësisht të paafta për menaxhimin me mençuri të botës.

Zbulimi i dobisë margjinale ishte për këtë brez po aq i rëndësishëm sa zbulimi i fluturimit, elektriciteti dhe teoria e evolucionit. Ishte një ndryshim paradigme, një pasqyrë që ndryshoi gjithçka.

Vlera përcaktohet nga njësia e konsumuar në rritje, një zgjedhje në një kohë.

Deri në atë kohë, ekonomistët ishin në mëdyshje për vlerën e sendeve për sa i përket vlerës totale për shoqërinë. Uji është shumë i vlefshëm. Duhet ta kemi për të qëndruar gjallë. Të gjithë e duan atë. Pse, atëherë, është kaq i lirë për ta blerë, edhe pse çikërrimat e tilla si dantella dhe diamantet janë kaq të shtrenjta? A do të thotë kjo se diçka nuk është në rregull me botën që duhet rregulluar?

Jo, çmimet përcaktohen nga zgjedhja margjinale duke pasur parasysh një stok të aksesueshëm të burimeve. Kjo mund të duket si një pikë e thjeshtë, por ka implikime të thella.

Ajo që zbuluan këta ekonomistë ishte se vlera nuk përcaktohet nga stoku total i një malli ose vlera e perceptuar e tij për të gjithë shoqërinë. Vlera përcaktohet nga njësia e konsumuar në rritje, një zgjedhje në një kohë. Ne i renditim preferencat tona nga A-ja në pafundësi, por në çdo kohë, ne mund të zgjedhim vetëm një. Ne zgjedhim A-në, por nëse kjo nuk është e mundur, ne e zhvendosim B-në në A, dhe nëse kjo nuk është e mundur, ne e kalojmë C-në në A. Në çdo kohë, ne zgjedhim vetëm një gjë. Ne zgjedhim marzhin.

Nuk je ti

Këtu është një shembull tjetër i dobisë margjinale në veprim.

Vajza i thotë djalit: “Nuk qëndron te ti; qëndron tek unë”. Djali mendon, e kam dëgjuar më parë; ajo nuk më pëlqen mua. Por rezulton se vajza ka të drejtë. Ajo e pëlqen atë. Ajo me të vërtetë e pëlqen. Por romanca kërkon kohë dhe energji, dhe ajo preferon ta kalojë kohën e saj duke postuar në Pinterest. Pinterest është A-ja në renditjen e preferencave të saj personale. B-ja është djali. Nuk ka vend për djalin.

Ose ndoshta jo. Ndoshta A-ja është Pinterest, por B-ja janë detyrat e shkollës. C-ja është ushtrimi i pianos. D-ja është shikimi i Game of Thrones. E-ja të bëjë biskota. F-ja është duke u dërguar me Snapchat imazhe të kota miqve të saj. Më në fund arrijmë te G-ja, që është “të dalësh me këtë djalë”. Ajo me të vërtetë e pëlqen atë, dhe nëse A deri F nuk do të ishin opsione, ajo do të ishte plotësisht gati për të dalë me të. Por A deri F janë realitete të mundshme. Kërcimi në renditjen e preferencës nga A-ja menjëherë te G-ja do të ishte një gabim që do ta reduktonte lumturinë e saj totale nga ajo që mund të ishte ndryshe.

E shihni se si dobia margjinale e qartëson vendimmarrjen njerëzore? Do të thotë që ne nuk mendojmë dhe veprojmë me terma bardhezi. Nuk është dashuri apo urrejtje, përqafim apo refuzim, ta pranosh apo ta pështysh. Ne marrim vendime rreth marzhit brenda kontekstit të një grupi të mrekullueshëm kompleks dhe të pafund zgjedhjesh që në fund të fundit fshihen nga këndvështrimi i të tjerëve.

Dasma

Është ky aspekt i fshehur që ushqen paranojën që i shtyn njerëzit të mos mendojnë për dobinë margjinale.

Në terma shkencorë, dobia margjinale është një zbulim i kohëve të fundit.

Një mik ju fton në dasmën e tij. Ju thoni se do të dëshironit të shkonit, por keni një takim pune ku duhet të merrni pjesë pikërisht atë ditë. Ju me të vërtetë dëshironi të shkoni, por mund të bëni vetëm një gjë në një kohë, dhe mbrojtja e karrierës suaj në këtë pikë duket jashtëzakonisht e rëndësishme.

Shoku juaj e kupton. Për momentin. Por pastaj vjen dasma, dhe ju nuk jeni aty. Albumi i fotografive doli dhe ju nuk jeni askund. Kujtimet janë të bukura dhe emocionuese, por ju nuk jeni pjesë e tyre. Me kalimin e kohës, shoku juaj fillon të mendojë: Mendova se e kisha shok, por ai nuk më erdhi në dasmë me një justifikim koti. Ai nuk duket se është shoku që mendoja se ishte. E urrej.

Kjo ndodh gjatë gjithë kohës. Kjo ndodh sepse njerëzit nuk mendojnë për dobinë margjinale. Nuk është vazhdimisht në mendjet tona. Kjo nuk është befasi, sepse njerëzimit iu deshën 500 000 vjet për ta zbuluar atë. Në terma shkencorë, është një zbulim i kohëve të fundit. Ndoshta do të duhen edhe disa qindra vjet përpara se koncepti të jetë gati për zemrat tona. Ndërkohë, ata që e kuptojnë atë janë më të mirë në jetë.

Kinemaja

Fillojmë të kuptojmë se vetëm për shkak se shoku ynë nuk shkon në kinema me ne nuk do të thotë se ai nuk dëshiron të shkojë në kinema. Ai me të vërtetë dëshiron të shkojë. Problemi është se dëshira për të shkuar në kinema renditet pak më poshtë artikullit kryesor në listë dhe ne mund të zgjedhim vetëm një artikull në të njëjtën kohë.

Implikimet tregtare janë gjigante.

Le të themi se keni hapur një dyqan petullash. Ju uleni atje ditë pas dite duke u përpjekur t'i shisni ato. Gjatë një muaji, asnjë petull nuk është shitur. Ju arrini në përfundimin se njerëzit nuk i duan petullat tuaja - një përfundim që në fillim duket krejtësisht i arsyeshëm.

Pse njerëzit nuk po i blejnë petullat tuaja?

Por në fakt, është e gabuar. Ka një komunitet të tërë atje, mijëra njerëz, të cilët kanë renditje preferencash në kokën e tyre. Nëse do të kishit akses në to, do të shihnit mijëra njerëz që ecin përreth me idenë e petullave, petullave, PETULLAVE, nëpër kokat e tyre. Ata jetojnë dhe marrin frymë PETULLA. Është gjëja e parë që mendojnë në mëngjes dhe gjëja e fundit për të cilën mendojnë natën.

Pra, cili është problemi? Pse njerëzit nuk po i blejnë petullat tuaja? Problemi është se secili prej tyre ka një gjë tjetër për të cilën po mendon më shumë. Ata duan të shkojnë në punë në kohë. Shqetësohen se po shëndoshen. Duan të kursejnë para. Janë të interesuar të luajnë në smartfonët e tyre dhe kalojnë me makinë pranë dyqanit tuaj. Çfarëdo që të jetë, po i pengon ata të veprojnë në të vërtetë rreth obsesionit të tyre të petullave.

Cila është puna juaj si shitës petullash? Ju duhet të gjeni një mënyrë për t’u zvarritur në kokat e tyre dhe për të zëvendësuar çfarëdo që është zgjedhja e tyre A me atë që mund të jetë zgjedhja e tyre B. Duhet të ndërroni dy preferencat kryesore. Nëse preferenca e petullës është G, duhet të bëni më mirë sesa ta ngjitni atë në vendin B. Ekziston vetëm një vend në të cilin fitojnë petullat: A-ja. Në atë moment ju ndizet llamba. Pra, ju luftoni e luftoni për të shtyrë dhe shtyrë atë preferencë më të ulët drejt preferencës më të lartë.

Marketingu

Si ta bëni këtë? Ju mund të ulni çmimin, të rrisni cilësinë, të ofroni shije të ndryshme ose çfarëdo gjëje tjetër, por asnjë nga këto në fakt nuk e përmbush detyrën. Pse? Sepse askush nuk e di që ju po e bëni këtë! Ajo që duhet të bëni është të futeni në kokat e tyre. Duhet të tregtoni. Duhet të shitni. Duhet të reklamoni. Duhet të krijoni bujë përmes mediave sociale. Çfarëdo që të bëni, qëllimi është i qartë: Sillini petullat në vendin A.

Kjo do të thotë që ju duhet ta nxisni atë. Ndoshta një shtytje e vogël është gjithçka që është e nevojshme për disa njerëz. Por nuk mjaftojnë disa njerëz dhe ju gjithsesi nuk e dini këtë me siguri. Duhet ta fitoni vërtet këtë. Kështu që ju e nxisni atë. Nëse jeni iPhone, ju premtoni se të gjithë mund të jenë producentë filmash. Nëse jeni Southwest Airlines, ju premtoni lumturi për pushime. Nëse jeni Nike, ju premtoni një mënyrë të re jetese. E kështu me radhë.

A është kjo manipuluese? Jo në asnjë mënyrë. Ajo që po bëni është të përpiqeni të bindni njerëzit që duan petulla që në fakt të ndërmarrin hapin për të shpenzuar para dhe për t'i bërë ato pjesë të jetës së tyre. Ju po i ndihmoni njerëzit të kuptojnë dhe të veprojnë sipas dëshirave të tyre reale, duke i shtyrë ata të bëjnë një shkëmbim drejt përmirësimit të ndërsjellë. Ti fiton. Ata fitojnë. Të gjithë fitojnë.

Kthehemi te shembulli i vajzës që thotë: “Nuk qëndron te ti, qëndron tek unë”. Çfarë duhet të bëjë djali? Ai duhet të kuptojë se ai mund të jetë vetëm një preferencë e vogël që renditet poshtë numrit një. Ai duhet të pranojë se kjo mund të jetë e përkohshme. Ai duhet të fillojë menjëherë punën duke menduar se si të ngjitet në renditjen nga B në A. Për të qenë i sigurt, ai duhet të tregohet veçanërisht i mahnitshëm vetëm në rast se duhet të kalojë nga G-ja në A.

Drita

Për të kuptuar këtë proces, duhet të kuptoni dobinë margjinale. Ky është koncepti që tregon se si funksionon bota. Ky është nocioni që hedh dritë mbi të gjithë misterin e vendimmarrjes njerëzore. Kjo është ideja që zhbllokon misteret e ndërveprimit njerëzor.

Nëpërmjet lenteve të dobisë margjinale, ne shohim rregullsinë e bukur të anarkisë.  

Të këqijat e vogla dhe të mëdha në botë kanë ardhur nga absolutizmi, besimi se ka vetëm një rrugë përpara, dhe se nëse kjo rrugë nuk është ajo që ju zgjidhni, kjo ju bën juve armikun e keq. Qeveritë mendojnë kështu. Ata nuk mendojnë rreth marzhit. Një botë me miliarda njerëz që veprojnë dhe mendojnë bazuar në dobinë margjinale është një nocion shumë i ndërlikuar për ta. Kështu ata vendosin që thjesht t’i injorojnë të gjitha dhe ta ndajnë botën mes neve dhe atyre.

Nga ana tjetër, nëse mendoni për dobinë margjinale, ju kuptoni se e gjithë bota është ndërtuar në hapa të vegjël si një zgjatim i një procesi vendimmarrës kompleks që është në fund të fundit subjektiv dhe se bashkimi i njerëzve nuk mund të vijë kurrë përmes forcës, por vetëm nëpërmjet akteve të vogla të bindjes, nga një person njëkohësisht. Nëpërmjet lenteve të dobisë margjinale, ne shohim rregullsinë e bukur të anarkisë.

Ky artikull është kortezi e Jeffrey A. Tucker dhe The Foundation for Economic Education, sipas një licence Creative Commons Attribution 4.0 International License. Origjinali mund të gjendet këtu,