Kapërce te përmbajtja
Kreu
KreuHistoria jonëProjekteBëjeni tuajin librinBibliotekaRrjeti

Muzikë me bollëk

Gale Pooley
18.1.24

Për kohën që iu desh gjyshërve tanë për të fituar të ardhura për të blerë një këngë në vitin 1955, sot mund tëblejmë 19,750 këngë.

Në vitin 1877 Thomas Edison zhvilloi regjistruesin e parë fonografik. Disqet e para të luajtshme u prodhuan nga letër e shtypur midis dy pjesëve të fletës së kallajit.

Më 15 mars 1949, RCA Victor u bë studioja e parë që nxori disqe vinili me 45 xhiro për minutë. Ato ishin më të vogla dhe ruanin më pak muzikë se vitet e 78-ta popullore dhe ishin të prodhuara me ngjyra të ndryshme. Rolling Stone vë në dukje: “Adoleshentët e viteve pesëdhjetë pëlqenin formatin portativ dhe më pak të kushtueshëm; një reklamë në atë kohë kushtonte 65 cent për këngë. Hiti i hershëm më kataklizmik i muzikës rok, "Rock Around the Clock" i Bill Haley and the Comets, u shit 3 milionë herë në vitin 1955”.

Punëtorët e pakualifikuar në vitin 1955 fitonin rreth 97 cent në orë. Çmimi në atë kohë për një këngë ishte baras me 40 minuta punë.

Më 28 prill 2003 Apple hapi iTunes Store dhe i shiste këngët për 99 cent. Në këtë kohë, pagat e punëtorëve të pakualifikuar u rritën me 9,25 dollarë në orë. Çmimi në atë kohë për një kënge kishte rënë 84 për qind në 6,42 minuta punë. Dëgjuesit e muzikës në vitin 2003 blinin gjashtë këngë për çmimin e një kënge në 1955.

Më 30 qershor 2015 u hodh në treg Apple Music. Sot një student mund të ketë akses në 90 milionë këngë për 5,99 dollarë në muaj. Punëtorët e pakualifikuar fitojnë rreth 14,53 dollarë në orë, kështu që çmimi aktual është rreth 25 minuta punë. Përdoruesit dëgjojnë si dhe shkarkojnë albume dhe këngë për t’i dëgjuar më vonë. Nëse një këngë zakonisht zgjat tre deri në katër minuta, ju mund të dëgjoni 12,342 këngë në muaj. Çmimi aktual për këngë është rreth një e teta e sekondës së punës. 

Për kohën që iu desh gjyshërve tanë për të fituar të ardhura për të blerë një këngë në vitin 1955, sot mund të blejmë 19,750 këngë. Që nga viti 1955, bollëku i muzikës personale është rritur me rreth 15,9 për qind në vit, duke u dyfishuar mjaftueshëm çdo 4,5 vjet.

Të gjitha produktet që gëzojmë sot janë si pasojë e miliarda e miliardave copëzash të vogla njohurish që njerëzit zbulojnë dhe më pas i hedhin ato për ne në tregjet e lira. Krijoni një këngë dhe ndajeni atë me planetin. Ne mund të përmirësohemi dhe të mundësojmë një jetë më të mirë për njëri-tjetrin.

A kemi ende probleme? Sigurisht që po, dhe do të përballemi gjithmonë me sfida. Por shikoni se çfarë kemi arritur në 200 vitet e fundit. Kjo është ajo që ndodh kur njerëzit janë të lirë të zgjidhin problemet e njëri-tjetrit.

Mund të mësoni më shumë rreth këtyre fakteve dhe ideve ekonomike në librin tonë të ri, Superabundance, që e gjeni në Amazon.

Ky artikull është kortezi e Gale Pooley dhe Human Progress, sipas një licencë ndërkombëtare të Creative Commons Attributions 4.0. Origjinalin e gjeni duke klikuar këtu